lauantai 28. helmikuuta 2015

Dragon Age: Origins

Pelin kannet.
Dragon Age: Origins on Biowaren kehittämä Fereldenin fantasimaailmaan perustuva kolmannen persoonan roolipeli. Se jukaistiin vuonna 2009 PC:lle, xbox 360:lle ja Play Station 3:lle. Myöhemmin julkaistiin myös digitaalinen, ladattava versio Mac:lle.

Dragon Age:n juoni on erittäin monipuolinen ja rikas. Sen päätarina perustuu Darkspawn nimisten hirviöiden uhkaan Fereldenin valtakunnassa. Eräät maan maagikoista yrittivät kauan sitten käyttää voimiaan tullakseen jumaliksi. Sen sijaan he saivat ylleen kamalan kirouksen josta Darkspawnien rotu syntyi. Satojen vuosien välein nämä olennot nousevat maan uumenista voimakkaan arkkidemonin johdolla parveilevana vitsauksena syösten maan hirmuiseen vaaraan.
Ilman muinaiseen Grey Warden -nimiseen järjestöön kuuluvia, koko ikänsä darkspawnien metsästykselle omistavia sotureita Ferelden olisi tuhoutunut jo kauan sitten. Edellisestä vitsauksesta on kulunut jo vuosisatoja ja uusien enteiden ilmetessä Grey Wardeneiden pudonneet luvut sekä sisällissodan uhka tekevät vitsauksen kohtaamisen entistä hankalammaksi.
Sinun tehtäväsi on yhdistää Fereldenin asukkaat ja koota armeija nousevaa uhkaa vastaan!

Yhteenotto Denerimissä Darkspawneja vastaan.
Hahmolle on valittavissa kuusi erilaista taustatarinaa, joista jokainen on suunniteltu tarkoin pienimpiä yksityiskohtia myöten. Myös jokaiselle pelissä kohdattavalle hahmolle on kirjoitettu rikas taustatarina sekä unohtumaton persoonallisuus, mitä ei voi kun ihastella. Vaikka valitsisit kaksi kertaa sankarillesi saman taustatarinan, hahmot on silti mahdollista kehittää täysin erilaisiin suuntiin ja alaluokkiin. Saat esimerkiksi valita haluatko sankarisi taistelevan kuten Berserker jyräten joka vastustajan tieltään tai kuten varjoista salamyhkäisesti iskevä Rogue tai elementtejä taivuttava Mage. Rotu (human, dwarf tai elf) ja luokka (warrior, rogue tai mage) kannattaa kuitenkin valita huolella sillä se määrittää millä tavalla muu maailma reagoi ja kohtelee hahmoasi.

Gameplay.
Jostain syystä pelaajalle on myös annettu mahdollisuus valita hahmolleen puheääni. Päähahmon ei nähdä puhuvan missään pelin kohtauksessaa, mikä on harmillista ottaen huomioon kuinka taitavasti keskustelut on rakennettu. Ainoastaan taistellessa tai avatessaan arkkuja päähahmo saattaa huudahtaa jotakin, mutta sen enempää äänen valitsemisella ei ole merkitystä.
Joidenkin taisteluiden vaikeustasoissa oli aiemmin ongelmia jotka tekivät osasta vaikeista taisteluista liiankin haastavia ja helpoista taas todella helppoja. Tähän mennessä kyseiset viat pitäisi olla jo korjattu, mutta jos jokin taistelu tuntuu ylivoimaiselta vaikeustasoa on helppo muuttaa päävalikosta. Taisteluista pitäisi kuitenkin selvitä käyttämällä oikeanlaista strategiaa. Jopa väijytysten järjestäminen on mahdollista, mikä tekee Dragon Age:sta erinomaisen haasteen taktikoijille.

Ogren ja soturin taistelu.
Toinen hieno asia tässä pelissä on, että siinä ei ole olemassa moraalisesti täysin hyvää tai pahaa vaihtoehtoa. Pelin saa pelattua läpi huolimatta siitä onko pelaaja noudattanut moraalisia "sääntöjä" vai ei. Sillä onko pelaaja tehnyt hyviä päätöksiä pelatessaan on tietenkin se tärkeämpi merkitys. Liian monessa pelissä noudatetaan liian yksinkertaisesti hyvä vs. paha -asetelmaa ja siksi Dragon Age tuo pöytään jotain uutta ja virkistävää.

Dragon Age on rakennettu niin monipuoliseksi ympäristöä ja sivutehtäviä myöten, että tekemistä riittää jopa sadaksi tunniksi. Lisäksi pelin mukana saa netistä ladattavaa lisäsisältöä.

Yksi harvoista ongelmista mitä pystyn tarinan kehityksestä sanomaan on taustaelementtien hidas haihtuminen päätarinan edetessä. Varsinkin monet Fereldenin asukkaat ovat äärimmäisen ennakkoluuloisia haltijoita (elf) kohtaan, mutta mitä pidemmälle päätarina etenee sitä vähemmän tämä tulee enää esiin. Kansan yhdistäminen yhteistä uhkaa vastaan on yksi Dragon Age:n keskeisimmistä tehtävistä ja on melko outoa, että rotujen eriarvoisuutta ei siinä juurikaan käsitellä tai jouduta muuten ratkaisemaan.
Dragon Age on taitavasti koottu ja toteutettu yksinpeli ja se sopii niin pilkuntarkoille taktikoille kuin seikkailunhaluisille romantikoillekin. Luvassa on niin kauniita maisemia, yllättäviä juonenkäänteitä kuin lumoavia taikojakin.


- joitakin ongelmia taisteluiden vaikeustasoissa (korjattu myöhemmin)
- päähahmon puhetta ei kuule kohtauksissa, vaikka se valitaan hahmon luonnissa.
- eri rotujen välisten suhteiden ja taustatarinan vaikutus haihtuvat pikkuhiljaa päätarinan edetessä
- sivukartan käyttö vaatii totuttelua
- ihan hirveät meikit

+ monipuolinen hahmonkehitys ja taustatarinat
+ jopa 100 tuntia tekemistä sekä ladattavaa lisäsisältöä!
+ kaunis ympäristö ja paljon tutkittavaa
+ vaihtoehdot eivät ole mustavalkoisesti hyviä tai pahoja
+ hauskoja vuorosanoja



2 kommenttia:

  1. I visited many websites however the audio feature for audio songs current at this web site is in fact fabulous. yahoo sign in

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista